Vedeldning.

Ja, ibland skriver jag ju att jag ska ”elda nu”. Tänkte bara visa några bilder då det inte är nått mys-pys-eldande direkt :grin: Blev ju tal om sånt då Mimo skrev nått här för nån dag sedan.. så här kommer bara för dig Mimo då :razz: (nåja.. :rolleyes: )

Pannan acc-tankarna

Vedpannan till vänster på 33kWh som då sväljer 105L ved och innehåller 65L vatten.. detta innebär att vattnet blir himla fort varmt så det måste då till accumulatortankar på direkten. Har 3st sådana på 750L vardera som skymtar bakom denna grå plåt i bilden till höger. Dessa tar hand om det varma vattnet och lagrar det under dagen till uppvärmningen. Behövs 2-3 fulla laddningar i vedpannan för värma upp dessa 3 tankar.

Sen måste man ju få till veden med, detta symboliserar jag med bilden under. En hemmabyggd vedklipp som jag svetsade ihop med pappas hjälp för nått år sedan. Han höll materielet och kapade järnet och jag svetsade :)

Den klipper helt enkelt av stockarna i storlek upp till 25cm, men dessa är ju jobbiga hantera så det är sällan nått över 15cm man kapar/klyver. Som ni ser så finns det en antydan till ”yxa” på den kniven med = den klyver då samtidigt den bit man klipper av så man vrider stocken 90° för varje klipp (vid större stockar). Detta innebär då att det ramlar ner 4 bitar som dessutom är pressade ur en hel del vatten så det torkar mycket snabbare. Några flera bilder till på den här.

Vedklipp

Sen ska jag ju ha hem veden med, men nu kör vi mest med en vanlig bilsläpvagn då det går fortare lasta och köra hem en sådan men jag visar denna bild ändå på vagnen till traktorn jag körde hem det med första åren. Får ner 3st sådana här lass på 8m³, innebär jag ha ca: 25m³ ved i källaren och det ska då räcka hela året.

Vedvagn

Satte för övrigt in allt detta själv -98 fast jag aldrig pysslat med sånt här. Var ju tankarna, pannan, grejor till varmvattnet, expansionskärl uppe på vinden (4v upp) och lite till som skulle på plats..
Var lite rör att löda och inte minst fundera ut hur allt skulle funka bäst ihop..

Signatur
DiceSlumpat inlägg

2 641 visningar

Mer detta datum andra år..

7 reaktioner till “Vedeldning.”

  1. Tack Micke för din mycket fina beskrivning! :)

    Vi kör med solenergi för uppvärming, men dessvärre vågar jag mig inte upp på taket för att ta en bild, har höjdskräck! :shock:
    Däruppe har vi drygt 20 kvm med solceller, En vacker dag kanske jag klättrar upp på en stege med kameran…

  2. Jösses! Jag blev helt plötsligt ännu mer nöjd med min fjärrvärme utan mätare.

    Tack för dina kommentarer, Micke. De är så härliga att läsa! Tyvärr har jag varit rätt dålig på att kommentera hos andra på ett tag nu, men det blir bättre. ;)

    Kramar!

  3. Hej på dej!

    Visst är vedeldning underbart?! Jag gillar det!!! Har en liten, gammal kombipanna som läcker vatten… (+ acktank, då) men går fortfarande att elda i. Effektiviteten är dock inte vad den borde vara och pga läckan behöver den bytas ut. Så… inom kort blir det, otroligt nog, bergvärme här istället! Ser faktiskt fram emot en vinter då jag kan lämna huset ett par dagar utan ständig oro för att nåt ska frysa sönder!

    Ha en underbar höst!
    Cornelia

  4. Lite mysigare kanske det är med att elda i öppen spis så att det syns. Men ska det blir riktigt varmt också är det väl på ”ditt” sätt” man ska göra.

    Själv har jag element som värden sätter igång när han tycker att det är kallt. Trist nog så tycker jag att det är kallt före honom… *brrr*

    Må gott!

  5. Ska kanske nämna med att jag inte är direkt låst med detta eldande. Eldar jag inte så funkar det ändå då jag har varmvattnet på el (men går lätt ställa in så det ska gå via ved med om man vill snåla lite) och elpatronerna man skymtar där på översta högra bilden driver då hela kåken (4,5kW + 6kW) genom värma upp en tank.

  6. :smile: Sambons far har eldat ett jättehus med en sån där panna eller liknande i alla fall.
    Mycket vedprat blir det och sambon har jag för mig byggde en enorm vedklyvar-såganläggning på deras tomt.

    Nu har vi köpt en liten liten vedklyv.
    Har murat skorsten och tätat och väntar nu bara på sotaren ska komma och besikta.

    Sen ska vi få nytt hus i sommar och vi har nu lite tid på oss att välja en bras-kamin.
    Har 3 tjocka kataloger och blir lätt förvirrad.
    Vi ska ha vattenburna element och luftpump och kamin då i nya huset.

    Såg en kamin som sägs värma upp huset i 12 timmar efter att brasan slocknat :rolleyes:

    -Ska man tro på sånt snack måntro?

    Ha det bäst!
    Ankie

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det går bra att skriva/posta emojis här på sidan också! Inte bara dessa smileys här under.

:cute: :-D :) :redheart: :wink: :-| :yummy: :yuck: :yell: :yawn: :secret: :wow: :vodka: :upsidedown: :roll: :tv: :-p :tada: :tack: :stress: 8-O :sad: :rose: :right: :puss: :ouch: :blush: :mad: :grin: :lightbulb: :left: :laidback: :kram: :hmm: :heart: :headphones: :grumpy: :grr: :glasses: :( :film: :evil: :down: :dead: 8) :-? :censored: :bored:
css.php