Sep 14 fre 2007

Dra nätverkskablar.

Har förberett mig lite i veckan nu inför dra nätverk hos syrran.. rättare sagt åt ungarna då det inte går så bra spela över det trådlösa säger de. Saken är väl den de har lite dålig mottagning med eftersom ADSL-modemet/routern står ”ute” kan man säga..

Nätverksdetaljer..

Hur då ute? – jo, de byggde igen carporten de hade mellan huset och garaget för några år sedan och gjorde ett kontor där och just där är första jacket också som man måste ha modemet kopplat i. Men sedan så ska ju det trådlösa nätverket leta sig in igen genom en yttervägg och sen upp på övervåningen där de mest huserar. Inte helt bra som alla kan förstå (väl?).

Nu har jag i veckan skaffat crimptång, RJ-45 kontakter, brytskydd i olika färger, rör att dra i och inte minst en rulle CAT-5 nätverkskabel. Så, nu är det bara att borra och dra och hoppas det går bra. Tänkte försöka ta mig fram utvändigt lite bakom ytterpanelen. Sen ska kablar in i respektive rum med då vi sen borrar oss in och så flyttar vi upp första jacket också så den trådlösa routern kommer lite centralare till.

Varför de inte köper färdiga nätverkskablar är ju att då måste man borra så tokigt stora hål pga kontakterna och lika bra att då tillverka dessa kablar i den längd man vill ha. Men sen ska man ju koppla som sagt.. och så här gör man:

Skalar kabeln 10-13mm och ser till trådarna ligger i rätt ordning och från vänster till höger skall de ligga (med låsblecket neråt) i denna färgkombination.

Färgordningen på en RJ-45 kontakt

 1. Orange/Vit
 2. Orange
 3. Grön/Vit
 4. Blå
 5. Blå/Vit
 6. Grön
 7. Brun/Vit
 8. Brun

RJ-45 kontakt på plats.

Sen är det bara föra på kontakten och med denna specialtång pressa ner de 8 små stiften som då får kontakt med ledaren under och samtidigt pressar fast ytterkabeln. Busenkelt! :D

Signatur

Mer detta datum andra år..

Kanske liknade inlägg på sidan..

5 kommentarer till “Dra nätverkskablar.”

 1. Annaskrev den 15 Sep 2007 @ 09:55

  Då är jag i gott sällskap då med påssamlandet. ;)

  Ja att dricka alger hör föga till favoritsmakerna, jag grimaserar lite lätt varje gång. Men dricker ändå för att det är välgörande. :D

  Det verkar lite som en vetenskap det där med trådar i olika färger och stift och sånt. Tur att du är så duktig som kan sånt! :)

  Nu ska jag städa här, får vänner hit på middag senare idag.

  Ha det så bra!
  Kram
  Anna

 2. Joacimskrev den 15 Sep 2007 @ 10:04

  :wow: Det är familjekärlek det. Dra närverkskabel är väl sannerligen inte det roligaste, elkablar blir ju oftast bara tre småttingar med vanlig skruvmejsel.
  Det är som vanligt spelmarknaden som driver allt sammans framåt, och brollan får rycka ut med tången och borren. Tur för kidzen du inte var tandläkare. Ha en skön helg.

 3. bulanskrev den 15 Sep 2007 @ 22:10

  Du är en rackarns fixare du :)

 4. Lallisskrev den 15 Sep 2007 @ 23:21

  DU är så dutti, du!!
  Och snäll :)
  Kram Lallis

 5. Pippiskrev den 16 Sep 2007 @ 00:35

  Färg glad bild :)

css.php