Byta stenar

Ja, efter kanske snart 10års eldande i min Vedex3000 så tänkte jag ge mig på byta stenarna i den vedpannan. Men, stenar är det väl inte riktigt utan det heter keramik då de är gjutna och ska tåla 1000grader eller nått då det är omvänd förbränning i pannan. Detta innebär att det brinner uppifrån och ner genom det (här för stora!) hålet. När det ser ut så här rasar ju massa ved/kol/skrot ner genom hålet och det är ju inte bra.

På väg bryta bort keramiken

Men det är sotigt värre och man drar i sig massa skit om man inte har ett munskydd och här ser man ju på det hur svart det blivit.

Skitigt ja!

Men efter lite skrapande och sotande samt borstande ser det så här tomt och rent ut.

Keramiken borta nu!

Den sönderbrända keramiken

Blev mest bara skrotrester av det jag fick ut ur pannan som ni ser här ovan och här under så ligger de 5 nya keramikplattorna som ska dit till en kostnad av ca: 2000:-

Här ligger de nya jag haft några år..

Varför de är i bitar är för man ska få in dem och så här ska de då ligga. Här syns också den egentillverkade syrafasta ”mittenpinne” som ligger i hålet. Den är ju till för att det inte ska ramla ner så mycket och jämför denna bild med den översta så inser ni problemet.. det ska inte passera så mycket mer än eld genom det hålet och som är alldeles vit av hettan.

Ska ligga så här

MEEN, jag har inte lagt in dem i pannan ännu då jag är osäker på nån ev. tätning under och på sidorna. Dessa bitar är ju lite mindre än utrymmet i själva pannan och de får ju inte ”glida isär” för då letar sig elden ner där och bränner sönder där också. Har ställt nån fråga på ett forum men vete sjutton om jag får nått svar. Kanske ska kolla med grannen som har en rörfirma men de sysslar väl mest med värmepumpar nu bara..

Jaaa, sen var jag mer än nöjd komma upp och ut i friska luften. :D

Varmt och skitigt!

Har väl inte hänt så mycket mer idag då vädret varit lite si och så trots det visat det skulle vara en STOR sol här idag men faktum är den knappt synts till sista 3 dagarna här (men jag var ju nästan 30mil västerut tor-fre).

Hoppas jag får nått tips nu bara hur och vad som är bäst täta med eller om det räcker med lite isolering typ mineralull och fylla längs kanterna med aska.. för aska ligger det ju konstant där i pannan och den ska man inte ta bort så mycket heller då den som brinner upp den som är överflödig och sen så bildas ju ett extra skyddslager av den med.

Slut på pannskolan :cool:

Signatur
DiceSlumpat inlägg

1 758 visningar

Mer detta datum andra år..

5 reaktioner till “Byta stenar”

  1. Det er kostbare stener, men så fint det blir :wow:
    Duktig du er, Micke.
    Det er alltid aske som ligger i vår ovn, det isolerer. Men vi har kun
    en liten Jøtul ovn.
    Tenker det blir godt med en dusj :)
    Håper du får noen gode råd og info.

    Ha en fin helg.

    :kram:

  2. Oj, vad du har stått i!

    Hoppas det blir bra med dom nya!

    Du kan få komma hit och byta ut en massa delar på mig med!
    :wink: :-D

    // Kram :redheart:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det går bra att skriva/posta emojis här på sidan också! Inte bara dessa smileys här under.

:cute: :-D :) :redheart: :wink: :-| :yummy: :yuck: :yell: :yawn: :secret: :wow: :vodka: :upsidedown: :roll: :tv: :-p :tada: :tack: :stress: 8-O :sad: :rose: :right: :puss: :ouch: :blush: :mad: :grin: :lightbulb: :left: :laidback: :kram: :hmm: :heart: :headphones: :grumpy: :grr: :glasses: :( :film: :evil: :down: :dead: 8) :-? :censored: :bored:
css.php