Feb 25 lör 2012

Hästskjuts, Edfu och båttur

Nu är det dagen efter vår första riktiga dag på Nilen och det har blivit torsdag 9 februari och vi är uppe tidigt som tusan då vi ska åka efter häst runt kl: 7 i staden Edfu där vi befinner oss efter att båten kört hit under gårdagskvällen. Tokigt tidigt blev det ju då ska vi ju ha ätit frukost innan också :p Inga sova-ut-semestertider här som ni märker! :D

Vart vi skulle var en bit (2-3km kanske) från Nilen till templet i Edfu som tillägnats falkguden Horus och det är ett lite nyare tempel då det började byggas år 237 f.Kr. och färdigställdes nästan 200år senare 57 f.Kr. Men det övergavs redan 300år e.Kr. och sen begravdes det till stora delar under ökensanden ända fram till 1860 då någon fransman började gräva fram det.

Men först skulle vi ju dit.. :D

YouTube Preview Image

(Ni kan klicka på knappen längst ner till höger i fönstret som har 4 ”pilar” ovan för se det i fullskärmsläge)

Men först skulle vi ju dit som den korta filmen ovan visar och här under kommer några foton till på vagnen och hästen och själva resan. Själva tempelområdet är det näst största efter Karnaktemplet i Luxor och mäktigt är det iaf med sina 36 meter höga pyloner man sen går igenom för komma längre in.

Solen knappt uppe när vi ska hoppa på hästskjutsen!Hej vad det går! :)Ja, det åks på alla sätt i Egypten! - Har ni det bra?Transportmedel modell vanligt.Då var vi framme vid templet.Edfutemplet alltså..Som reser sig 36 meter där borta.Kommit lite närmare nu.Henrik berättar och förklarar men inte lätt komma ihåg :)Tänk att de huggit in så mycket!Vi närmar oss det hela. Dessa 'väggar' var via och röd-gula som jag förstått.Mjaaau! Tempelkatten hade tappat mamman ett kort ögonblick.Stora inskriptioner.Lite färg ser man ännu kvar..Närbild på det hela.EdfutempletEdfutempletEdfutempletEdfutempletEdfutempletEdfutempletLystes upp av gult ljus här.Lystes upp av gult ljus här.Det allra heligaste nu.I denna båt fraktade de en staty av guld.Hit fick bara präster komma, helt renrakade och tvättade.Mycket knackande var det..Ser sig om... mäktigt är ett ord man tänker.Ville sen ha betalt av Majsan för han ställde sig där :) (jag hann smita iväg..)Falkguden Horus säger adjö till oss!Vi ger oss av..

Men sen när klockan var kvart över 9 så var det dags hoppa i vagnen igen och åka tillbaka mot båten för vidare färd till nästa tempel. Här ser ni lite av gatulivet och folket osv. längs vår 2-3km lång resa med hästskjutsen.

På väg tillbaka till båten nu.Man får ta det lugnt i trafiken..Fast de håller inte så bra på reglerna där :)Basaren visst..Vi blir omkörda!..ja, av andra fordon med.Det klipps armeringsjärn (?) på gatan....och målas lite!Vi blir omkörda igen, denna gång av lokala guiden och den svenske guiden Henrik.Dags hoppa av framme vid båten.Fina var de, vagnarna.Båten vi bodde på en vecka. Lite sliten men charmig!

Väl tillbaka på båten så fortsatte vi vår resa uppströms, vi hade nu åkt 115km från Luxor sen igår där vår resa startade och vi ska nu till Kom Ombo som ligger 65km länge söderut (ännu mera uppströms).

Dags gå ombord.Vissa byggnader är väldigt färggranna.En i besättningen grejar med mobilen..Dagens figur på rummet efter morgonstädningen.Övre soldäcket.Fiskaren hejar på oss.Vi går uppströms.Livet längs Nilen fortgår....medans jag tar det lilla lugna :)En båt dyker upp.Ganska så fin denna!Sandöar i Nilen.Många pumpar såg vi..Boendet är lite enkelt..Lugnt och skönt nu!Lugn för kyparna :)En norsk gutt!Fler norrmän..Så här tänkte jag mig en Nilenresa innan jag åkte.. lugnt och titta.Några sandberg ser vi med.Kollar genom en öppen dörr :)Någon solar..Livet fortgår längs Nilen.BoskapPappa och son jobbar på.Boskapen kommer ingenstans.Odlas liteKlädprovning!Denna blev det.Tvättar kärrorna.Kommer in i staden...och templet skymtar där borta (där vi lägger till).

En liten film också på vår resa mot Kom Ombo och filmat ca: 14:30.

YouTube Preview Image

(Ni kan klicka på knappen längst ner till höger i fönstret som har 4 ”pilar” ovan för se det i fullskärmsläge)

Som ni ser så tar vi det lilla lugna och mest softar efter denna tidiga morgon men klockan 16 så har vi kommit till Kom Ombo och ska titta till templet där som tillägnats 2st gudar, nämligen Sobek (som är krokodilguden) och Horus (falkguden) med men det får jag visa i ett senare inlägg.

Signatur

Mer detta datum andra år..

Kanske liknade inlägg på sidan..

6 kommentarer till “Hästskjuts, Edfu och båttur”

 1. Majsanskrev den 25 Feb 2012 @ 07:49

  Den där lokala ”biltvätten” gillar jag skarpt! Inga köer, ingen trängsel :-D

  Att det inte blev den vitguldiga galabayan är jag glad över. Den blå är mycket finare :)

 2. Lenaskrev den 25 Feb 2012 @ 12:12

  Skulle bare inn å legge igjen Efit link, men den virket ikke.
  Så da ser jeg masser av bilder og MY GOOD så fantastisk deilig dere har hatt det!! Masse flotte bilder altså og man kan nesten føler roen der dere ligger på soldekket :cute:
  Flotte tempelbilder, store kontraster i forhold til vårt liv og man kan nesten skamme seg litt over våre luxus ”problemer” !!!

  Jeg kommer garantert innom igjen, må inn til ditt søte reisefølge å kikke litt også…men først skal vi ut i solen :-D

  :kram:

 3. Jennyskrev den 25 Feb 2012 @ 13:36

  SV: Ja, jag var upp hela dagen efter att jag jobbat hela dagen innan. Är väl inget konstigt med det?

 4. Nnikaskrev den 25 Feb 2012 @ 13:48

  Vilka underbart härliga foton! Ni ser ut att ha haft det riktigt härligt!! :-)
  kram

 5. Ullisskrev den 25 Feb 2012 @ 23:16

  Haha, figuren i sängen! :D Jag ska börja göra såna på mitt jobb. :p

 6. thinki.seskrev den 26 Feb 2012 @ 16:58

  Roligt med såna foton som man tar av båda med en hand! Underbart! :)

css.php