Höga dammen och obelisk

fredagsmorgonen den 10 februari så vaknade vi ju i Aswan/Assuan och satte vi oss i bussen efter en ”sovmorgon” (klockan var då hela 8:30 :D ) för att åka en bit söderut till Höga dammen, dammen som dämt upp Nilen så den inte längre svämmar över och stiger 6-8meter som kunde hända tidigare. Naturligtvis byggdes den för att utvinna elektricitet också när den började byggas i början på 60-talet.

Det fanns sedan tidigare en damm (låga dammen), byggd av Britterna i slutet av 1800-talet och klar i början på 1900-talet.

[mygal=120210]

Efter dammen så åkte vi bara en liten bit för att titta till stenbrottet där de forna Egyptierna bröt och hämtade den hårda graniten de gjorde obelisker och mycket annat av. Men en fick de inte med sig då den sprack och kallas för den Ofullbordade obelisken. Tur var kanske det, för hur skulle de fått den därifrån kanske 1½-2km från Nilen och utför en bra bit då och sen ut på en båt då den beräknas väga 1200 ton! Alltså 1,2 miljoner kilo! Sen skulle den ju fraktas med båt/båtar lång sträcka med och till Kairo var det t.ex. 100 mil vattenvägen längs Nilen.

[mygal=120210_2]

(Ni kan klicka på knappen längst ner till höger i fönstret som har 4 ”pilar” ovan för se det i fullskärmsläge)

Så var klockan lite efter 11 och dags åka tillbaka till båten för en 3-rätters lunch som stort sett alla dagar (nästan). :yummy:

Signatur
DiceSlumpat inlägg

8 185 visningar

Mer detta datum andra år..

8 reaktioner till “Höga dammen och obelisk”

  1. Det var verkligen ett rejält hygge, på den där obelisken. Jag förundras ännu över hur de lyckades ta med de andra till Nilen och sedan vidare :)

  2. … och att resan den på den plats den sedan skulle stå… det förstår jag inte heller. De vägde ju många ton, var och en av dem…

  3. NYTER bildene dine og kjenner varmen :-D Så mye dere har sett og opplevd, en kjempefin tur ser det ut til.
    Var det planer hver eneste dag eller hadde dere fri noen dager?

    :kram:

  4. En sann fornøyelse og titte inn hos deg og Majsan :) :)
    Så glad dere deler denne fantastiske reise med oss, Micke :kram:

  5. Lena: Första veckan längs Nilen och tänkta Kairo-resan var ju ganska så koncentrerad. Vi hade ett schema att följa kan man säga varje dag utom Dag 5 (i Aswan/Assuan) som var ledig dag för oss. Tanken var ju att åka sen med tåget till Kairo kl 18 sen på kvällen men hela den dagen till kl 18 var vi alltså ledig. Nu blev det ju inte så riktigt :)

    Men andraveckan i Hurghada var ju mer än fri den men nu blev det ju så vi åkte till Kairo en söndag ändå.. efter vad som hände förstaveckan.

  6. Så dere dro til Kairo ja, tok dere bilder der også??
    Spennende med en slik tur, en dag da ungene har flyttet da skal vi ut å utforske verden :yummy:

    :kram:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Det går bra att skriva/posta emojis här på sidan också! Inte bara dessa smileys här under.

:cute: :-D :) :redheart: :wink: :-| :yummy: :yuck: :yell: :yawn: :secret: :wow: :vodka: :upsidedown: :roll: :tv: :-p :tada: :tack: :stress: 8-O :sad: :rose: :right: :puss: :ouch: :blush: :mad: :grin: :lightbulb: :left: :laidback: :kram: :hmm: :heart: :headphones: :grumpy: :grr: :glasses: :( :film: :evil: :down: :dead: 8) :-? :censored: :bored:
css.php