myGallery

Har du funderat på ett fotoalbum i WordPress där du snabbt kan få upp ett gäng foton? Då kanske detta myGallery är något för dig.

Ett exempel som det står mera om längre ner:

Snö på grenar.Månen över snöklädda toppar.Renar som står mitt i vägen.

Det allra snabbaste att få upp ett gäng foton, låt säga du har 20st du vill visa på en sida är att zippa ihop dem alla till en fil. Sedan döper du den filen till ett passande namn (blir namnet på det galleriet) typ 20070116.zip. Därefter så skickar du upp den via myGallerys uppladdningsfunktion i fältet för just zipppade. Sen skapas på ett kick albumet inklusive miniatyrer. Därefter så kan man skriva in förklarande text osv på respektive foton. Allt detta med Lightbox fungerar också på dessa miniatyrer men man kan få bocka för sånt under inställningarna.

OBS! – för få detta att fungera korrekt måste servern stödja dessa 2 saker:

  • För att kunna skapa miniatyrer måste PHP ha stöd för GD library (2.0.1 eller senare).
  • PHP safe mode off (vara avslaget). (detta har INTE one.com men det går ha detta galleri där bara man skapar katalogerna manuellt och laddar upp foton. Läs mer på Annas guide.)

Men först måste det installeras:

  • Gå till: http://www.wildbits.de/mygallery/
  • Klicka på ”Download” och ta hem filen.
  • Packa/zippa upp den och skicka katalogen mygallery till din pluginskatalog.
  • Aktivera sedan pluginet.

Första gången:

Sedan går du under admin till fliken myGallery du ser överst sen du loggat in. När du klickat där får du en fråga vart du vill alla foton rörande detta album skall hamna och tänk till ordentligt här för det går inte ändra detta sedan (om du inte kan leta rätt på de 5 sakerna man var tvungen radera inne i databasen). Den frågar alltså efter en katalog i /wp-content/ och föreslår själv myfotos. Jag ändrade detta till galleri jag men det är ju upp till var och en.

Sen du fyllt i detta på den sidan så är själva ”installationen klar” och du ser den ”startsida” du kommer se varje gång du går in på myGallery.

OBS! – glöm INTE att skapa den katalog som du valde här ovan. Den måste du skapa i FTP och den måste vara skrivbar. Skrivbar innebär ju att man skall köra chmod på den och vanligt är att man då måste välja 755 el. 777.

Använda:

Efter att du loggat in och klickat på myGallery kan du i översta fältet på den sidan ladda upp den zip-fil jag talat om tidigare. Leta rätt på filen och klicka på ”submit” så skickas allt upp och miniatyrer skapas. (men man kan under Options behöva ställa in hur stora de skall vara m.m. innan också så du får prova dig fram lite).

Sedan dyker lite text upp i det blåa infofältet överst att det är uppladdat och klart och att du kan använda galleriet genom att lägga in den text som står där. Den texten är i stil med:

[mygal=20070116]

Kopiera den och klistra in på valfri sida/inlägg..

Vill man sen fixa in lite extra eller så, kanske ta bort något foto så klickar man på fliken intill i myGallery där det står ”Gallery Management” och väljer det album det gäller. I detta exempels fall så döpte jag ju filen till 20070116.zip och som koden ovan visar så heter det ju just 20070116 med så man väljer detta i dropplisten där och klickar på ”ok” (man kan radera det med genom bocka för intill där och skriva ok i rutan och sedan klicka på ”ok

Sedan så ser man alla fotonen och kan skriva förklarande text osv på varje bild och även på själva albumet. Överst till vänster står detta:

gallery page_id:

Där är det tänkt att ifall man skall ha detta album på en viss sida så skall man skriva dit den ”sidkod” som WordPress gett just den sidan man vill ha albumet på. Men vill man bara ha ett gäng miniatyrer som funkar med Lightbox så behövs det inte. (vad jag kunde se då jag testade). Sedan klickar man på ”update gallery and picture data” för att spara ändringarna.

Man kan även se till att myGallery minskar storleken på de foton man skickar upp och det är då bara de ändrade som sparas så på det viset slipper man hålla på och minska dem innan. Men allt detta om storlek och om man skall ha Lightbox igång hittar man under fliken ”Options”.

Jag har valt de skall vara 400px och har valt Lightbox2 som är det nyare Lightbox och här kan ses ett exempel på 3st foton i orginalstorlek som zippades ihop och sen laddades zipfilen upp.

3st foton zippade ihop, 5,42MB fil och skickar man upp orginalfiler så tar det ju sin lilla tid så bäst är ju att minska dem innan. Jag har även bockat för att Exif skall tas med och det är ju en information som kameran lägger in på alla foton och som man kan nytta till visa när den togs m.m.

Det enda som jag sedan gjort för få till dessa 3 i början är att jag zippat ihop, skickat upp och lagt in denna koden på sidan där jag vill de ska visas:

[mygal=20070116]

Annan typ av visning:

Vill man ha en annan typ av visning än ovanstående så kan man lägga in detta istället på en sida, men du ersätter alltså detta 20070116 jag skrivit med det namn ditt galleri har:

[myginpage=20070116]

Klicka på miniatyrerna så ändras den stora bilden.

Snö på grenar.
Snö på grenar.
Snö på grenar.Månen över snöklädda toppar.Renar som står mitt i vägen.

Men tyvärr så validerar inte denna ovanstående funktion men fungerar ju bra ändå. Går kanske att greja till ifall man ger sig in i koden på allvar..

En ”samlingssida” med alla gallerierna:

Vill man ha en sida med alla gallerierna, typ som ett register så skapar man en ny sida och lägger in nedanstående kod:

[mygallistgal]

Men nu är det viktigt man fyllt i lite mera under respektive galleri som text och förklaring och det är ju nu detta som nyttjas som förklarande text och varje galleri får då en sådan här ruta men glöm inte att skriva in koden till ”sidnumret” där respektive galleri ligger om du nyttjar denna funktion så man hamnar på rätt sida när man klickar på fotot.

Sidebar:

Vill man ha en slumpad bild i sidebar kan man testa nått sånt här:

<!-- MYGALLERY RANDOM PICS -->
<?php if (function_exists('myrandompic')): ?>
<li>
<h2>Slumpat foto</h2>
<ul><li><?php myrandompic(); ?></li></ul>
</li>
<?php endif; ?>

Man kan då också under myGallery > Options välja vad man vill ska hända när man klickar på den bilden. Gör man inget så hamnar man på sidan där den ligger i en slags fullstorleksläge och man får en liten fram-&tillbakapil att visa resterande. Väljer man att bocka för:

Use Lightbox JS for random pictures

Så innebär det att den kommer visas via Lightbox.

Det finns lite andra exempel med om du kikar in på pluginmakarens sida.

Fler WordPresstips »

css.php